top of page

TUNCA’DAN TUNA’YA BALKAN MEDENÄ°YETÄ°MÄ°Z (SEYYAHLARA...)

WhatsApp Image 2022-06-20 at 13.31.41 (1).jpeg

“Bir Türk’ün gönlünde nehir varsa Tuna’dır, daÄŸ varsa Balkandır.” diyen Yahya Kemal, bu sözü söylediÄŸi 20. yüzyılın ortalarında ÅŸüphesiz ki son bin yıllık millî temayülümüzü dile getirmekteydi. Milletimiz Anadolu’yu edindiÄŸi gibi Balkanları da “ebedî yurt” düÅŸüncesiyle fethetmiÅŸ ve yine aynı düÅŸünceyle on binlerce eser ile yaÅŸanılabilir bir vatan kılmıştı.

 

Gerek beynelminel sömürge düzeninin gözlerini Balkanlara dikmesi gerekse de bizim millî gafletimiz ve hatalarımız, bu deÄŸerli vatanı, Balkanları kaybetmemize yol açtı. Ancak bu topraklarda 14. yüzyılın ortalarından itibaren “medeniyet”in gereÄŸi olan insanı yaÅŸatmak için kurduÄŸumuz ÅŸehirler, bu ÅŸehirlerdeki binlerce hamam, cami, zaviye, köprü, medrese, mektep gibi eserler, birçoÄŸu kıyamete kadar garanti verilerek yapılabilecek kadar ihlasla inÅŸa edildiÄŸi için, onca kıyım ve yıkıma direnmiÅŸtir.

 

Bugün her Balkan ÅŸehrinde bütün olumsuzluklara raÄŸmen hâlâ mevcut olan bu deÄŸerli eserler, vefalı olma iddiasındaki bu milletin mensuplarını beklemektedir. Ä°ÅŸte bu kitap, Balkanlardaki bu kadim eserlerimizi, medeniyet bakiyelerimizi ziyaret etmek isteyenlere “öz” bilgilerle rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.

 

Çalışmanın kitap hâlinde hazırlanmasında en büyük katkı ÅŸüphesiz yazarına aittir. DeÄŸerli meslektaşım Doç. Dr. ErtuÄŸrul KarakuÅŸ’a teÅŸekkür ediyorum. Programın hazırlanıp gerçekleÅŸtirilmesi ve kitaplaÅŸmasına vesile olan Kuveyt Türk Katılım Bankası ve çalışmada yer alan bütün dostlara müteÅŸekkirim.

 

Prof. Dr. Fahri TEMÄ°ZYÜREK

Uluslararası Kültür ve Dil AraÅŸtırmaları

Yönetim Kurulu BaÅŸkanı

​

Ankara 2021

bottom of page